Kokpunkten action city swimrun 17e Juni

5 av 5 baserat på 1 kundomdömen
(1 kundrecension)

400 kr500 kr (inkl 25% moms)

Varvbana runt centrala Västerås!
Varje varv passerar SM-ruscharna i kokpunkten – Sveriges nyaste, största och bästa actionbad!

Pris till bästa tid i vattenruscharna.

Singelklass.

Clear selection
Artikelnr: Inte tillgänglig Kategori:

Produktbeskrivning

Kokpunktens historia
Kokpunktens historia

Kokpunkten är Sveriges första actionbad. En otrolig satsning av Västerås och PEAB som köpt det K-märkta Ångkraftverk som pryder Västerås hamn. Ångkraftverket har rustats till ett Steam hotell (kanske Sveriges häftigaste!), Spa, Gym, Energicenter samt ett ACTIONBAD. Badet har vattenrutchbanor där Svenska Mästerskapen avgörs.

Loppet Kokpunkten action city swimrun kommer gå på en 3 km lång varvbana från kokpunkten längs Lillåudden in till hamnen i Västerås. Där kommer en 300 meter simning tillbaks till Lillåudden. Vid rundning kokpunkten skall ångkraftverkets trappor bestigas och SM-rutcharna passeras.

Varvbanan körs totalt 2 eller 5 varv beroende på klass du anmäler dig till.

Det kommer finnas musik, vätskestation, tidtagning och priser. Pris delas ut också för snabbast åk i SM-rutcharna!

En aktivitet för familjen

Ta med familj, vänner och kompisar! Några i familjen kör swimrun, andra actionbadar. Kokpunkten erbjuder 100 kr entré under arrangemanget 17 juni!

Information och anmälan:

https://kokpunkten.se/event/swimrun/

Historia från kokpunkten.se

I början av 1900-talet, när elkraften började byggas ut i Sverige, fanns bara lokala och regionala fristående elnät. När Vattenfall 1915 tog Älvkarleby vattenkraftstation i bruk skulle den täcka elkraftbehovet i området runtomkring, med 10–15 mils radie. Men vattenföringen i Dalälven var osäker, och industrin krävde säkra elleveranser. Man behövde därför ett reservkraftverk – ett ångkraftverk – som skulle användas vid lågvattenperioder.

Partner till loppet
Partner till loppet, Kokpunkten Actionbad

Kraven som ställdes på platsen var att det skulle finnas god tillgång till kylvatten, en hamn för bränsleleveranser och att det skulle ligga skyddat inne i landet – det var ju krigstider. Valet föll på Västerås.

I början av 1930-talet byggdes infrastrukturen ut. Ångkraftverket blev en viktig knutpunkt i det nu landsomfattande elnätet, och fick rollen som reservkraftverk för hela landet. Man skulle täcka behovet vid toppar i förbrukningen eller vid bortfall av vattenkraft. Som reservkraftverk gällde det att kunna starta snabbt, och därför byggdes de unika tornpannorna, som gav verket dess typiska siluett. Pannorna, som var konstruerade i Västerås, hade en starttid på 20 minuter från kall panna till full drift i turbinerna. Motsvarande anläggningar i Europa hade en starttid på fem timmar.

Kraftverket byggdes ut i flera etapper, och i mitten av 1950-talet var anläggningen Sveriges tredje största kraftstation. Turbinerna och generatorerna var svensktillverkade, och låg hela tiden i framkant på vad tekniken kunde erbjuda. Det var också här som fjärrvärmeutbyggnaden startade i Västerås, under slutet av 1950-talet.

Banan

Övrig information

Längd

6km, 15km

Datum

17 Juni 2018

Varvlängd

3km, 300m simning

1 recension för Kokpunkten action city swimrun 17e Juni

  1. 5 av 5

    :

    Hur coolt som helst!

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *