Jag inleder en serie blogginlägg som syftar till att marknadsföra vårt lopp med att gå igenom Swimrun- regler. Först blir det en generell genomgång; därefter de val vi har gjort för att ha bra regler.
Swimrun har inget förbund och är inte riktigt någon officiell idrott (?). Swimrun tävlas av entusiaster som tycker att det är roligare att kombinera löpning och simning, än att specialisera sig på någon av dessa grenar. Varje Swimrunlopp har därför sina egna regler. Ö-till-ö som största tävlingsorganisation är givetvis en förebild som många tagit efter, men många har också gjort lokala avsteg.
- Avstånd mellan tävlande varierar mellan 10 meter till 30 meter. Ibland är det samma avstånd i vatten som på land, ibland olika. Västerås Swimrun har ett avståndskrav på 15 meter, främst eftersom det är viktigt att hålla ihop av säkerhetsskäl.
- Utrustning inom Swimrun var traditionellt begränsat till det som går att bära med sig. Vissa lopp sätter storleksbegränsningar. Vissa lopp förbjuder utrustning som t.ex. fenor. Västerås Swimrun är liberala: All utrustning är i stort sett tillåten. En del av charmen med Swimrun är att optimera sin utrustning!
- Våtdräktskrav är vanligt i Swimrun. Ibland är minimitjockleck på våtdräkten också en regel (t.ex. för Anfibiemannen). Krav på våtdräkt kan göra att det blir väldigt varmt om både luften och vattnet är varmt. Västerås Swimrun har inget krav på våtdräkt. De tävlande väljer själva vad de tycker är mest optimalt/bekvämt/snabbt.
- Att Swimrun är en lagsport är en generell regel. Tävling görs i Mix, Herr eller Dam. Det finns också singeltävlingar, vi arrangerar en sådan den 4e Juni.