Om träning

with Inga kommentarer

Det är något speciellt med konditionsidrott och individuell tävling. Det är lätt att se progress och få feedback på sin träning genom att mäta. Tid, puls, kraft, hastighet är alla mycket konkreta mått. I strävan efter att bli bättre är det intressant att ständigt sätta nya mål, utmaningar och fråga sig: Vad gör jag för att bli bättre och ta nästa steg?

Efter en träning
Efter en träning

Min träningshistoria är nog ganska normal men kanske har börjat urarta senaste tiden (med ett snitt kring 12h i veckan och 490h år 2015). Jag började med fotboll, hockey och golf som junior. Under högskoletiden blev det mer individuell träning med fokus på styrketräning. Jag började också köra Göteborgsvarvet, Vasaloppet och därefter klassikern.

Som nybörjare är svaret enkelt. Träna mer och du ser direkt resultat. Höj volymen. När volymen väl ligger på max och tiden inte räcker till börjar du bli lite bättre än genomsnittet. För att ta nästa kliv måste fokus gå mer mot kvalitet istället för kvantitet. För att göra detta finns många svar:

  • Fokusera på dina svagheter
  • Justera intensitet, kör intervaller och långpass
  • Lyssna på din kropp och hitta en balans, undvik sjukdom
  • Utmana samtidigt dig själv
  • Följ ett träningsprogram
  • Hitta en sparringpartner eller träna med en grupp
  • Läs böcker och hitta en strategi

Jag är långt ifrån fullärd inom träning. Jag tycker fortfarande det är roligt, når mina mål och utvecklas. Träning är fantastiskt! Just nu är simning extremt roligt. Har du inte redan testat Crawl så gör det. Att börja Crawla är som att lära sig Engelska, derivera y=x^2 eller ta körkort. Från en panikupplevelse till något behagligt. Att ha abstinens på badstranden när solen gassar är onödigt, kör Swimrun eller ett crawlpass. Öva lite teknik. 

Öppet för swimrun
Öppet för Swimrun